HTML

Szentgróti

A demokratikus jogállamért

Friss topikok

Linkblog

Román politikusi pályakép a XXI. században - Mircea Dusa

2018.09.22. 22:29 Szentgróti

Most nevezte ki a román kormány a Székelyföld egy részét is magába foglaló Maros megye prefektusának. De volt már Hargita megye prefektusa is. Aztán belügyminiszter és védelmi miniszter is a Ponta-kormányban. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa.
 
Ezeket művelte korábban:
 
-Törvénytervezetet nyújtott be, hogy fosszák meg a mandátumuktól a polgármestereket, ha megtagadják a román nemzeti zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viselését.
 
-Az ő kezdeményezésére fogadta el a román parlament azt a törvényt 2014-ben, amely kötelezővé teszi, hogy minden városban viselje az "1918. december 1." nevet (az Erdély és Románia 1918-as egyesülését egyoldalúan kinyilvánító Gyulafehérvári Nagygyűlés dátuma) egy főút.
 
-2015-ben kezdeményezésére katonai díszszemle keretében vontak fel egy 28 négyzetméteres román zászlót a 81 százalékban magyarok által lakott Csíkszeredában a megyei rendőrkapitányság előtt.
 
Elképzelem, mi történne, ha ezeknek a szemétségeknek csak egy töredékét merészelné művelni egy kasztíliai spanyol Katalóniában.
 
Elképesztő, hogy egy állam – az Európai Unióban (!) - elnyomandó idegenként kezeli a saját állampolgárait, államilag alázza, terrorizálja őket. Csíkszereda központjában ott éktelenkedik egy túlméretes román ortodox templom, Petőfinek nem lehet önállóan szobrot állítani, utcát kell elnevezni a bálványaikról. Ezek az elnyomás ma is élő és államilag védett szimbólumai. A régi Csíkszeredát is lerombolták, úgy mondták, szisztematizálják. Szegény Csíkszeredának milyen megaláztatáson kell még átmennie?
 
A románok mindig menekültek a saját országukból, így kerültek többségre Erdélyben is. Most is menekülnek, csak már foglalni nem tudnak.
 
„Dunának Oltnak egy a hangja”?  Nem, Oltnak Mircea Dusa a hangja.

Szólj hozzá!

Címkék: Erdély Csíkszereda Mircea Dusa

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr6314256561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása