HTML

Szentgróti

A demokratikus jogállamért

Friss topikok

Linkblog

A második uniós koki Orbánnak

2011.07.28. 15:00 Szentgróti

Az Európai Unió Bírósága ítélete szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Ez már a második koki, ha a Médiatörvényt tekintjük az elsőnek.

Orbánék álláspontja szerint „Magyarország  Európai Unióhoz történt 2004-es csatlakozása és 2010 júniusa között a hivatalban lévő kormányok nem tudták rendezni az áfa-visszatérítési szabályok összhangba állítását az uniós normákkal. Az Orbán-kormány hivatalba lépésekor már csak az Európai Bizottságnak az Európai Bírósághoz benyújtott keresetét kapta meg.  Az Európai Bizottság 2007 márciusában indította meg Magyarországgal szemben a jogsértési eljárást, ennek ellenére az évek során nem történt érdemi előrelépés. A Bajnai-kormány először és egyben utoljára 2009 októberében közölte álláspontját, az ügyet azonban nem rendezte, a költségvetést és a vállalkozásokat érintő kérdést a jelenlegi kormányra hárította. Ezt követően döntött az Európai Bizottság a bírósági kereset benyújtása mellett, amelyet az éppen hivatalba lépő magyar kormány számára 2010. június 7-én kézbesítettek" - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium.

Tény, hogy ebben az alapvetően szakmai-adótechnikai kérdésben – az áfa törvény adott, és uniós jogba ütköző szabályozásában nem az Orbán kormány a ludas. Mégis, ez a hátramutogatás alapvetően rosszhiszemű és hazug, jól példázva amúgy a Fidesz-politika alapvonásait. Vélhetően a Bajnai kormány bármilyen javaslattal állt volna elő a kérdésben, ugyanazt kapta volna Orbánéktól, mint most utólag: hozzá nem értő, tehetetlen stb.

Ugyanakkor azt már nem tudják letagadni, hogy az Európai Bizottság keresetét már a Fidesz- kormánynak kézbesítették, ahogy írják 2010 június 7-én. Nos, az elmúlt egy évben miért nem sikerült megmutatni a magyar embereknek, vállalkozóknak, és a világnak, hogy hogyan kell egy adózási kérdést úgy megoldani, ahogy azt egyedül csak a Fidesz tudja. A bírósági döntés napján kezdenek el aggódni a költségvetési bevételkiesés miatt??? Ez a tétel miért maradt ki a világraszóló adóátalakításokból, amelyeket már az Unióban is mintának tekintenek?

Azért maradt ki ez a tétel, mert alapvetően felelőtlen, minden szakmai alapot nélkülöző módon működik ez a kormány, fontosabb neki a piár, az emberek felé folytatott manipulatív kommunikáció, mint az érdemi és felelős kormányzás.

Ebből aztán következik, hogy hamarosan jönnek majd a további kokik  is sorra, a különadóval, és egyebekkel.  Talán fel kellene már ébrednie mindenkinek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr343107259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása