HTML

Szentgróti

A demokratikus jogállamért

Friss topikok

Linkblog

Befogott orral a Fideszre

2018.04.26. 23:17 Szentgróti

A 2018-as választási eredmények lehetséges magyarázata, hogy a választók döntő hányada, élükön a vidék véleményvezéreivel - a saját személyes jövedelmi-pénzügyi érdekeit követve szavazott a Fideszre - meglehet, eközben undorral nézve e párt és kormánya kommunikációs és korrupciós ámokfutását. Az elmúlt 8 évben mindenki kiépítette, hozzáigazította jövedelemforrásait a NER szabályaihoz. Kiépültek a személyes vállalkozási és foglalkoztatási modellek. Ezek vidéken a termőföldhöz és a támogatásokhoz kapcsolódóan nagyon összetett és minden változásra érzékeny családi vállalkozási struktúrákat eredményeztek. Mindenesetre e rendszer 2018-ra a mezőgazdaságban alapvetően családi tulajdonosi szinten kiépült, és az adott rendszerben optimálisan működik - biztosítja elsősorban a tulajdonosok, másodlagosan a foglalkoztattak jövedelmét. 

És itt messze nem a NER oligarchákról van szó, hanem akár az ellenzék potenciális támogatóiról. 

Sokak - lehet, hogy a túlnyomó többség - számára igencsak valós dilemma volt, hogy ha a Fidesz veszíti, akkor pénzügyileg a család bizonyosan rosszabbul fog járni. A többség felmérte a saját pénzügyi érdekeit - és leszavazott a Fideszre, bármennyire nem is értett egyet e párttal. A Fidesz az, aki fenn tudja tartani a 15%-os szja-t, sőt, egyszámjegyű szja-t ígér, csökkenti a járulékokat stb. Az adók csökkennek, a bérek növekednek, és még a költségvetés is rendben van. 

A kialakított adórendszer központi elemei, a szuperalacsony mértékűre levitt szja, és társasági adó - megoldhatatlan dilemma a választópolgárok számára. Bárhogy is van nekik kedvez - az ő személyes, családi jövedelmüket védi. Aki ebben bele akar nyúlni - az csak ront a helyzeten. 

Erre az érzékeny mérlegelési rendszerre az ellenzék pártjai nem voltak tekintettel. Lehet, nem is értik, miről van szó, hogyan gondolkodnak akár a saját választóik is. Jött Botka László - mint egy elefánt a porcelánboltban -  a  "Fizessenek a gazdagok" jelszóval. Ez egy ostoba politika volt. A  saját választóik számára is - a személyes, családi jövedelmi helyzetükre, a status quóra - kifejezetten fenyegető volt. Magyarországon ettől jelszótól mindenki fenyegetve érezte magát, aki nem a létminimumon él. Akinek címezte, a szegényebb réteg ráadásul nem is tartotta hitelesnek ezt a jelszót, nem hitték el Botkának, hogy ettől nekik jobb lesz. A Momentum programjában sem volt sok innováció - akik az osztalék adóját közelíteni akarták a bérek közterheihez. A tulajdonosi réteg - köszönte szépen,  nem kért belőle. Lehettek szépek, okosak, fiatalok - de itt pénzről van szó gyerekek. 

A 2018-ra kiépült és működő családi-jövedelmi strukturákba az ellenzék durva beavatkozást ígért - ennek támogatása pedig nem állt az érintettek érdekében, felborított volna egy nehezen összerakott rendszert. 

Máig nem érti saját szavazóinak ezen dilemmáját az ellenzék egyetlen pártja sem. Ez a dilemma így fogalmazódik meg: "Nem értek egyet a Fidesszel, de... " vagy: "Utálom a Fideszt, de..." Ezért az ellenzéki szavazók tömegesen szavaztak át a Fideszre - ahogy mondani szokás, befogott orral. 

Ez a nyítja a Fidesz újabb totális győzelmének. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr4213872880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása