HTML

Szentgróti

A demokratikus jogállamért

Friss topikok

Linkblog

Az öszödi kazetta, a TV-ostrom és napjaink igaz története (1-10.)

2011.03.16. 23:30 Szentgróti

Miniszterek, főrendőrök és főtitkosszolgák csak pislognak, nem értik, hogyan történhetett  meg, az ellenzéki képviselők már akkor is jól begyakoroltan tették a dolgukat, bizottságok alakulnak és üléseznek, a jogtudósok feltárják a szociológiai mélységeket és a történelmi távlatokat,  kedvükre elemezhetnek és ajánlásokat fogalmazhatnak. A történelem ura mindezek láttán csak mosolyog – az ő terepe a cselekvés, a többiek csak ülésezzenek, bizottságosdizzanak, elemezzenek és vitatkozzanak, azért vannak.

***

Egy bloghoz kissé méltatlanul hosszúra sikeredett  az őszödi kazetta és a Fidesz igaz  történetét felvázoló, lentebb – 10. részben közétett írás  ezért hát következzen itt a rövid összefoglaló azzal, hogy akit érdekel a tételes bizonyítás, az olvassa el a részleteket is tartalmazó fejezeteket.

Az írásban közölt megállapításokra a ténybeli következtetés módszerével jutottam, a megtörtént eseményekből lehet következtetni összefüggő, irányított folyamtokra. Következzék hát:

1.

Az első állítás, hogy Orbán Viktor 2006. július 10-e és július 22-e közötti időben megismeri Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét, eljut hozzá a hangfelvétel. Ez egyébként nem új állítás, erre a következtetésre jutott az események sodrában már Debreczeni József is.

2.

Az, hogy Orbán Viktor „idő előtt” –tehát a 2006. szeptember 17-i közzététele előtt ismeri a hangfelvételt, elsőként az általa is jegyzett, 2006. július 22-i keltű Jó reggelt Magyarország! kiáltvány szövegszerű elemzésével bizonyítható. Az egész kiáltvány nem más, mint egy reflexió az őszödi beszédre.  A hangfelvétel hordozta azt a bennfentes információt, amelyre válaszul a kiáltvány megszületett. További bizonyíték, hogy Orbán Viktor akkori beszédeiben, írásaiban látnoki módon egészen pontosan megjósolta azokat a tüntetéseket, a „békétlenséget”, ami be is következett. Egy apró – közvetett képi bizonyíték is van: a Magyar Nemzet 2006. augusztus 11-i pénteki számában jelenik meg egy írás, Az őszi politikai szezon elé - Kérdés, hogy az ellenzék tud-e majd áttörést, győzelmet aratni?, amelyet elég beszédesen egy magnókazettát ábrázoló rajz illusztrál.

3.

A kérdés ezek után az, hogy mit tesz a Fidesz az öszödi beszéd hangfelvételével? Dönthettek volna az azonnali nyilvánosságra hozatalról is – de nem, ők ennek az ellenkezőjéről, a felhasználásáról döntöttek: stratégiát építettek rá, kidolgozták titkos politikai forgatókönyvüket. Az eseménytörténet ezt igazolja. És innen indulnak a 2010-es rengéshullámok, amelyek elvezettek a 2/3-os választási győzelemhez, következményeihez, és új Alkotmányhoz.

4.

Az események 2006 július 22-től annyira ütemre történnek, hogy csak a vak nem látja ebből a koreográfiát. A kormánybuktatás 2006 nyarán kidolgozott és  az öszödi beszéd nyilvánosságra hozatalára alapozott fideszes stratégiája - az eseménytörténetből rekonstruálhatóan - három fő részből, felvonásból áll:
I. Felvonás: Augusztus – a mozgósítás ideje.
II. Felvonás: Szeptember – a robbantás ideje.

III. Felvonás: Október
– az eltakarítás  ideje.

Szeptember elejétől a következő, magasabb szintre emelő főbb történésekre építve  ütemezhetők is az események:
Első ütem: szeptember 3-a vasárnap: Fidesz kampány-nyitó.
Második ütem: szeptember 9-e szombat: Vízválasztó című Orbán-írás 3. része a Magyar Nemzetben. Ez egy szabályos kiátkozó írás Gyurcsány Ferenc és a kormány ellen.
Harmadik ütem: szeptember 17-e vasárnap: az öszödi beszéd nyilvánosságra „kerülésének” napja.
Negyedik ütem: szeptember 23-a szombat: terv szerint Fidesz nagygyűlés a hazugság ellen.Ötödik ütem: október 1-e vasárnap: önkormányzati választások napja.
Hatodik ütem: október 3-a kedd: 72 órás ultimátum a kormánynak a lemondásra.

Szeptember hónap első felében az eseménytörténetben az figyelhető meg, hogy 17-éig egyre „fokozódik” a helyzet, egyre magasabb szintet ér el a feszültség. Gyurcsány Ferenc kampány-rendezvényeit folyamatos rendzavarások kísérik. A feszültségnövelő Orbán-beszédek és nyilatkozatok is a 17-e előtti héten hangzanak el: …Minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen”, Ha nem látja be a kormány, hogy meg kell hátrálnia, majd belátja a lába” „A népnek joga van az ellenállásra”. Szeptember 16-án – egy nappal a hivatalosan nem ismert nagy esemény előtt, a Magyar Nemzet valóságos tematikus hazugság-számmal jelentkezik, ez mellett és két írás is foglalkozik az FTC-vel, az egyik összeköti a Fradi ügyeit az ország ügyeivel, és a másik felkarol egy szurkolói kezdeményezést. Az is megfigyelhető, hogy az ütemváltások egyhetes ütemezéssel – hétvégén történnek.  Mintha a politikai és a társadalmi feszültség csúcspontja szeptember 17. napjára lenne hangolva.

Ilyen előzmények után érkezik el szeptember 17-e a harmadik ütem: az őszödi beszéd nyilvánosságra „kerülésének” napja. Ez az ütem már a Második felvonáshoz  tartozik, hiszen itt minőségi váltás van az eseményekben: ez a robbantás ideje. A nyár közepi politikai stratégia – amelyet visszafejtünk – úgy szólt, hogy szeptember közepén, az önkormányzati választási kampány középidőszakához igazítva -  a nyílt politikai válság kirobbantása fog megtörténni, az öszödi beszéd nyilvánosságra hozatalával. Addigra a szervezett politikai hazugság vádjára előzetesen  felkészített, kíváncsivá tett és mozgósított tömegek izgatottan, a befogadásra teljesen készen – az „ugye ezt már én is megmondtam” érzésével - fogják várni a „leleplező erőt”. És a vád mindenki számára napnál világosabban bebizonyíttatik: a vádlott egyenes adásban kiáll a színpadra, és a váddal egyező, azt még túl is licitáló teljes körű beismerő vallomást tesz. A vallomásáról készült hangfelvételt az izgatottan  várakozó milliók számára azonnal sugározzák a  televíziók, rádiók, közlik az újságok és az internet. Ez a központi eleme a stratégiának, ennek kell kiváltania azt az elsöprő erejű társadalmi felháborodást, a politikai válságot, amely elvezet a kormány bukásához. Orbán az egész addigi kampányában erről beszél, az emberek érthető elemi felháborodását vetíti előre.  Az „öszödi beszéd”  nyilvánosságra hozatalára rászervezett, de spontánnak beállított tüntetésekkel elmélyítik és fenntartják a politikai válságot.

Ezt követi a negyedik ütem: szeptember 23-a – szombat: Tüntetés a Hősök terén a nyílt és szervezett hazugság kampány ellen - a Jó reggelt Magyarország! kiáltványban 2006. július 22-én eltervezve. Terv szerint egy héttel vagyunk az öszödi beszéd nyilvánosságra „kerülése” után, és egy héttel az önkormányzati választások előtt - világos már, hogy miért Jó reggelt Magyarország! a kiáltvány neve, és miért szeptember 23-a volt a meghirdetett időpontja? Ez csak a forgatókönyvben volt így megtervezve – a szeptember 18-19-i MTV székház-ostrom miatt aztán elhalasztották. És világos már, hol volt az öszödi kazetta 2006 július 22-én? Ötödik ütem: október 1-e vasárnap – a helyi önkormányzati választással nyílik meg a Harmadik felvonás – a népakaratra hivatkozás joga, amely után a kifejezett népakaratra hivatkozva Orbán Viktor 72 órás ultimátumot is intéz az MSZP-hez, 72 órán belül, csütörtökön 13 óráig tegye meg az első lépést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztésére, ellenkező esetben az ellenzéki párt péntek délutánra a budapesti Kossuth térre hívja az állampolgárokat.

5.

De hát mi a jelentősége ennek? Mi a probléma azzal, ha éppen az lenne megállapítható, hogy Orbán Viktor 2006 július 22-én – közel két hónappal a nyilvánosságra kerülése előtt - ismeri az öszödi beszéd tartalmát? Ha úgyis volt, joga volt politikai stratégiát építeni rá, és egyetlen politikai vetélytársa sem cselekedett volna másként. Miért várjuk el éppen tőle a politikai naivitást, hiszen a demokratikus politizálásnak része a politikai harc is. A kérdés azonban nem ilyen egyszerű.

A problémák a következők:

1) A Fidesz részéről azzal kezdődnek a problémák, hogy az öszödi beszéd szeptember 17-e előtti megismerését később is eltagadták. (lásd: Orbán Viktor nyilatkozatát az Indexben, 2006 október 25-én).  Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor szerint is van takargatnivaló ebben a történetben.

2) Továbbá: ha igaz a kazetta július 22-i Fidesz általi birtoklása – akkor ez alapvetően át kell, hogy értékelje a 2006 szeptember-októberi eseményeket. Vélhetően ez is a hivatalos tagadás oka. Ezesetben alapvetően nem a polgárok őszinte felháborodása volt a mozgatója az eseményeknek -  nem spontán, békés vélemény-nyilvánítás zajlott az utcákon, amelyet csak megzavart a szélsőséges elemek provokációja, - – ahogy ezt tartalmazza a Civil Jogász Bizottság jelentése is  - hanem ezzel szemben felülről szervezett és mozgatott hatalmi harcba vonták be és használták fel a párthívek tömegeit, és manipulálták ezzel az embereket.

3) A tartalmi kérdés – probléma – pedig az, hogy  az a politikai stratégia, amelyet az öszödi beszédre felépítettek – és ahogyan azt 2006 szeptember-október hónapban megvalósították, nos az belül marad-e a demokratikus politizálás keretein, vagy átlépi azt? A kormány illegitimmé nyilvánításával, és a népi ellenállás jogának önkényes meghirdetésével meghirdetésével, legitimmé nyilvánításával és ennek politikai kommunikációjával 2006. szeptember-október hónapban Orbán Viktor – az erőszakra való direkt felhívás nélkül is -  átlépte a demokratikus politizálás kereteit, a rendszerváltást követően példa nélküli módon megsértette az Alkotmány 2.§/3/ bekezdését, konkrétan annak utolsó mondatát.  Az MTV székház ostroma egy valóságos, nemleges bizonyítása annak az elméleti kérdésnek,  hogy a demokratikus politizálásnak része-e egy demokratikusan választott kormányt illegitimmé, az ellene fellépőket legitimmé nyilvánítani, lehet-e békétlenséget,  tüntetéseket, káoszt, a burkolt és a nyílt ellenállást törvényes úton – azaz erőszak bekövetkezte nélkül - szítani.

A 2006. szeptember-októberi eseményeket a kormánybuktatásra irányuló cselekvés szervezettsége, masszív alkotmányellenessége és az erőszak jelenléte folytán alappal nevezhetjük egy államcsíny-kísérletnek. Alkotmányellenes tevékenysége miatt kérdéses, hogy Orbán Viktor, és az általa vezetett Fidesz egyáltalán alkalmas-e arra, hogy bármilyen szerepet játszanak egy új alkotmány megalkotásában.

***

A részek így jönnek egymás után sorban:
1. Bevezetés – Rengéshullámok 2006-ból
2. Az első félidő: 2006. május 26-tól – 2006 július 10-ig
3. Nyolc bizonyíték arról, hogy 2006 július 22-én Orbán Viktor  már ismeri az öszödi beszédet
4. Akinek képi bizonyíték kell – az is van
5. „A Gyurcsány beszél rajta! Bombajó!” – Vajon mi lehet az?
6. A Fidesz titkos politikai forgatókönyve
7. Első felvonás: augusztus – a mozgósítás ideje
8. Második felvonás: szeptember - a robbantás ideje
9. Harmadik felvonás – október, az eltakarítás ideje
10. Napjaink problémái – a semmisségi törvény és az alkotmányozás

6 komment

Címkék: 2006 orbán gyurcsány öszöd tv ostrom

A bejegyzés trackback címe:

https://szentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr872745961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E-Sz-A 2011.03.18. 01:39:35

na ez az összeesküvés-elmélet! :D Titkos Fidesz-forgatókönyv! Ti baloldali értelmiségiek, miért nem azt nézitek, hogy Öszüdnek nem az a lényege, hogy ki hozta napvilágra, kinek az érdeke volt, hanem az, hogy megtörtént! És nem kell a szerecsenmosdatás, ez nem igazságbeszéd volt: akkor nagy nyilvánosság előtt zajlott volna, mondjuk egy tévéműsorban! Gyurcsány úgyis tudta használni a médiát, ha ezt ő beismerésnek szánta volna, akkor el tudta volna adni annak! Itt lehet arról vitázni, hogy ki tudott róla és ki nem, de a lényeg az, hogy ez elhangzott!

Szentgróti 2011.03.18. 14:22:16

"Elmélet"?! És a tények? Sajnos nem csak az öszödi beszéd "történt meg", hanem utána sok minden más is, pl. MTV ostrom, erőszak stb. Ez nem lényeg? Ezt szabad volt? És ha ránézel erre az egész történetre - nem látod, mekkora manipuláció volt ez az egész 2006. szeptember-október? Akkora, hogy szerintem ez még jobbról is látható

antira 2011.03.22. 07:54:18

Szívesen olvasnám a további részeket is, de csak az 1-3. találom az oldalon. Hol keressema folytatást?

Szentgróti 2011.03.24. 00:03:54

antira: itt kell legyen minden rész. Én legalábbis látom

jennings1 2012.10.17. 14:57:45

én is csak az első három részt találom... hol a többihez a link?

wintermantel 2012.10.18. 09:37:54

@jennings1: @antira:
Klikkeljetek jobboldalon az archívum 2011. március cimkére, ott bejön az összes.
süti beállítások módosítása